Het Leeuwhondje

Het leeuwhondje is een ras wat behoord tot de gezeldschapshonden. In Nederland valt dit onder de FCI en zitten ze in rasgroep 9. 

Het leeuwhondje vind zijn oorsprong al ver terug. Op vele werken van top kunstenaars vinden we ze er al in terug. Iets na de 2de wereld oorlog is de basis gelegd voor de fokkerij die we nu hebben. Veel honden waar je diep terug in de stambomen gaat zie je dat het afstammelingen van elkaar zijn. 

Het voetstuk van de standaard ligt in Frankrijk. Daar noemen we de Leeuwhondjes ook wel Petit Chien Lion. In 1947 is de Franse rasvereniging opgericht. Vanuit daar zijn de Leeuwhondjes ook verder uitgevlogen, met bijna in alle landen een eigen rasvereniging, in Nederland hoor het Leeuwtje bij de Eerste Gezelschapshonden Club Nederland. 

In 1969 is het Leeuwhondje in het Guinness Book of Records terecht gekomen als meest zeldzaamste ras ter wereld. Op dat moment waren er ongeveer 40 Leeuwhondjes over. In Duitsland zat hiervan ongeveer de helft, de andere 20 verspreid over de wereld. 

In 1967 werd Lieschen geimporteerd naar Nederland vanuit Belgie. Door Mevr Bennert in Belgie zijn we nu, zij heeft een belangrijke rol gespeeld in het terug fokken vna het ras. 

De bouw en het uiterlijk

De bouw van het Leeuwhondje is redelijk natuurlijk, zonder overdrijvingen. Ze hebben een goed lichaam met gewelfde ribben en een goed ontwikkeld en gespierd lichaam. Als je dit leest zijn het ook echte hondjes, maar ze mogen weer niet zwaar zijn. Het zijn elegante, harmonieuze en functionele honden. Ze vinden je gezelschap houden echt geweldig! Maar we moeten ook niet vergeten dat het Leeuwhondje het goed doet in de sport. Naast gehoorzaamheid, behendigheid kunnen ze ook een neus hebben voor speuren. 

Het ras zelf heeft een vrij breed hoofd, qua neuslengte zitten we iets korter dan de schedel. Grote ronde ogen met een vriendelijke expressie. De hoogte die de FCI standaard hanteert is 26 cm tot 32 cm met een marge van 1 cm naar boven en beneden. 

De vacht is half lang tot lang, golvend maar niet krullend. Door het trimmen van de lange vacht (het wassen en föhnen) kunnen deze golven weg geföhnd worden. Maar genetisch moet dit er wel in zitten. We zien heel veel verschillende vacht kleuren, bijna alles is dan ook toegestaan. 

Het Leeuwhondje wordt door liefhebbers geschoren in het zogenoemde Leeuwentoilet. In tegenstelling tot de naaktrassen, is dit dus niet standaard. Er groeit gewoon normale vacht op de delen die wij korter scheren. Onze Leeuwtjes doen regelmatig mee met de show, daar is dit op dat moment verplicht. Vaak hebben wij wel een hond in de roedel lopen die niet in toilet staat. 

Wij scheren de achter kant op, zodat we een pluimstaart creëren. De voetjes worden opgeschoren en de voorbenen. Waardoor we sokken creëren. De rest van de vacht blijft eigenlijk onaangeroerd. Lang, licht golvend en belangrijkste, ongeknipt.